Gehoorverlies en toch actief in een leesclub

Senia kent veel oudere deelnemers. En op oudere leeftijd krijgen veel mensen te maken met gehoorverlies. Moet je dan stoppen met je leesclub? Nee natuurlijk niet. Maar hoe zorg je dat je volwaardig mee kunt doen? Wat vraagt het van de organisatie van de leesgroep, welke hulpmiddelen zijn er, en wat vraagt het van je eigen opstelling? 

Daarover gaan twee voorlichtingsbijeenkomsten in februari, op donderdag 6 februari in Breda en op dinsdag 25 februari in Zwolle. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor mensen die zelf last hebben van gehoorverlies, maar ook voor contactpersonen van leesclubs die willen weten hoe je ermee omgaat als een van je collega-deelnemers minder goed kan horen. Eerder dit jaar was er een voorlichtingsbijeenkomst in Hilversum.

Programma

14.00 uur Opening

  • presentatie Hoormij aansluitend presentatie door de Signaal/ hulphond Doerak
  • discussie over communiceren in leesgroepen met goed-en slechthorenden

Pauze met koffie en thee

  • Uitleg Senia door Ineke van de Rotte
  • uitleg over E-boeken lenen door een medewerker van de bibliotheek in het Medialab

16.00 of uiterlijk 16.15 uur: sluiting.

De voorlichting wordt gegeven door Jetty Mouw, voorlichter/vrijwilliger van Stichting Hoormij en ervaringsdeskundige. Ze gaat in op verschillende vormen van gehoorverlies, en de ontwikkelingen in hulpmiddelen, met name die apparatuur die kan helpen om optimaal te functioneren in een leesclub.

Senia-vrijwilligers gaan aan de hand van enkele discussievragen specifiek in op de situatie in Senia-leesclubs. Helpen de leeswijzers van Senia bij een optimale bespreking? Wat is een prettige grootte van de groep? Lukt het roulerend voorzitterschap?

Voorzieningen

De bijeenkomsten worden gehouden in de bibliotheken van Breda (De Nieuwe Veste) en Zwolle (Stadkamer). In de zaal is deze keer een ringleiding aanwezig. Ook zal er een schrijftolk meewerken, dat is interessant om eens mee te maken. De bespreking vindt plaats in een rustige omgeving.

Bekijk de data